Nachtlenzen

De lenzen worden ‘s nachts gedragen, met als doel om overdag goed te kunnen zien.

Nachtlenzen (Ortho-K lenzen)

Ortho-K lenzen worden gedragen tijdens het slapen. Overdag kunt u dan zonder bril of contactlenzen scherp zien. Het werkt als volgt: de binnengeometrie van deze lens heeft de optimale kromming voor het oog om scherp te zien.

’s Nachts neemt de top van de cornea dezelfde kromming aan als die van de nachtlens. De top van de cornea wordt iets vlakker.

Voordelen van de nachtlens:

  • Overdag het hoogste comfort.
  • Geen droge ogen of droog aanvoelende lenzen.
  • Nooit een stofje achter de lens.
  • Minder last van allergie.
  • Veilig alternatief voor laserbehandeling.

Materiaal en aanmeten

De nachtlens wordt gemaakt van een zeer hoog zuurstofdoorlatend materiaal, welke voor het hoornvlies bij gesloten ogen noodzakelijk is. Het probleemloos dragen van deze lenzen is alleen mogelijk wanneer de lens minimaal eens per jaar wordt vernieuwd.

Niet alleen de sterkte van uw huidige correctie (max. S-4.00 C-1.00) is belangrijk om te bepalen of uw ogen geschikt zijn voor deze lenzen. Een uitvoerig oogonderzoek, vooral gericht op de conditie en vorm van de cornea, is bepalend. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een speciale corneatopograaf. Dit computergestuurde apparaat maakt een opname van de cornea en brengt dit vervolgens tot in de kleinste datails in kaart.

Na het aanmeten van deze lenzen zullen uw ogen en de veranderingen nauwkeurig gevolgd worden. Het is dan ook zeer belangrijk meerdere vervolgafspraken te maken. De eerste controle zal plaatsvinden na de eerste nacht dragen. Vervolgens na 3 nachten, 1 week, 3 weken, 6 weken (evaluatie) en verder indien nodig.

Na deze gewenningsperiode blijven de ogen iedere 3 maanden scherp gecontroleerd worden.

Kosten van de nachtlenzen

Eerste jaar inclusief aanpassing € 495,- 

  • Intensieve controles.
  • Jaarprijs van de lenzen.
  • Startersset benodigde vloeistoffen.

Tweede jaar en volgend jaar, prijs van de lenzen incl. 3 maandelijkse controles: € 345,- prijsniveau 2023

Indien u binnen 6 weken besluit te stoppen met het dragen van de nachtlenzen, bedraagt uw eigen risico € 150,-