optiek en oogzorg

Optometrie

Een optometrist gaat een stapje verder dan een opticien en weet dus nóg meer over oogzorg. Bij ellerman werken negen optometristen.

Wat is optometrie?

Optometrie is in de meeste Engelstalige landen al tientallen jaren een zelfstandig beroep in de eerstelijns gezondheidszorg. In Nederland is het beroep sinds 1988 in ontwikkeling en op 15 november 2000 is het officieel opgenomen in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Daarmee werd de optometrist wettelijk erkend als zorgverlener in de oogzorg.

Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. Nu zijn er dus ook optometristen. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen.

Specialisaties binnen de optometrie

Er zijn optometristen die zich meer gespecialiseerd hebben in bepaalde onderwerpen binnen het vakgebied optometrie. Deze specialisaties zijn binoculair zien (het opsporen en verhelpen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen), low vision (het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden), refractiechirurgie (het veranderen van de oogsterkte door middel van laseren of implantlenzen) en contactlenzen.

Lees meer over droge ogen

Lees meer over fundusfotografie

Lees meer over Low Vision

Samenwerking met het ziekenhuis

Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts gericht doorverwezen. Voor het onderzoek door de optometrist heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Omdat veel optometristen in optiekzaken werkzaam zijn heeft u geen last van lange wachtlijsten van het ziekenhuis.

Optometrie zal vanwege de wachtlijsten en de vergrijzing een steeds grotere rol in de oogzorg in Nederland gaan spelen.

Folder "De optometrist kijkt verder"

Prijslijst

Bij ellerman optiek komt de oogzorg voor onze klanten op de eerste plaats. Onze onderzoeken worden door gediplomeerde opticiens, optometristen en orthoptisten uitgevoerd. Onze onderzoeken kunnen en mogen wij daarom niet gratis aanbieden en wij hopen op uw begrip daarvoor. Om niet voor verrassingen te staan ziet u onderstaand de prijzen die wij voor onze onderzoeken hanteren.

actueel_____

 
Vacatures
>
Win actie Serengeti
>
Do it your way!
>

merken_____

 
Dutz
Ana Hickmann
Cartier
John Lennon
Lindberg
Lunor
Porsche design
Ray Ban
Rodenstock
Titanflex
Tom Ford
Cazal
Tod's
Serengeti
Brendel
Gucci
<
>