optiek en oogzorg

Orthoptie

Orthoptie is een oogheelkundig specialisme dat zich richt op specifieke oogproblemen en betekent letterlijk 'de leer van het recht zien'.  

Wat is orthoptie

Letterlijk betekent orthoptie ‘de leer van recht kijken’. Dit is ook waar een orthoptist zich mee bezig houdt. Bij Ellerman Optiek en Oogzorg worden kinderen jonger dan 12 jaar gemeten door een van onze drie orthoptisten. Vaak wordt deze meting gedaan door middel van druppels, waardoor enkele uren wazig zicht ontstaat. Niet alleen de brilsterkte, maar ook de samenwerking van de ogen en eventueel scheelzien of een lui oog worden door de orthoptist onderzocht en waar nodig behandeld.

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen met lees- en/of hoofdpijnklachten (asthenopie) kunnen bij de orthoptist terecht. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek wordt er samen met u en de orthoptist een behandelplan gemaakt.

Een orthoptist houdt zich bezig met de stand, de samenwerking, de gezichtsscherpte en bewegingen van beide ogen. De verwerking van de beelden worden naar de hersenen gestuurd en vormen daar een beeld. De zorg die een orthoptist biedt is altijd afgestemd op het in individu.

Bij Ellerman Optiek werken drie orthoptisten die u kunnen helpen met uw zorgvraag of klachten.

Specialisaties binnen de orthoptie 

Onze orthoptisten hebben diverse specialisaties. Lees meer over: 

Myopie

Lui oog

Scheelzien

Prismametigen 

 

Asthenope klachten

Asthenopie is een verzamelnaam voor oogklachten welke veroorzaakt worden door vermoeide ogen, bijvoorbeeld door veel lezen of beeldschermwerk. Veel mensen met deze klachten hebben:

  • Hoofdpijn
  • Moeite met lezen
  • Onprettig kijken
  • Wazig zien
  • Door elkaar lopende letters

Er zijn veel verschillende dingen die asthenope klachten kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld een onderliggende scheelstand van de ogen (welke de hele dag gecorrigeerd moet worden om niet dubbel te gaan zien) of een niet goed aangemeten bril. Onze orthoptisten kunnen door middel van een uitgebreid onderzoek uitzoeken wat de oorzaak van deze klachten is en op basis daarvan samen met u een behandelplan maken.

Vanaf het 40e levensjaar begint de hoeveelheid die het oog in kan spannen om dichtbij scherp te stellen (accommoderen) zo te dalen dat een leesbril nodig is, ook bij mensen die nooit eerder een bril gedragen hebben. Voor sommige mensen duurt het wat langer voordat ze doorhebben dat er een leesbril nodig is, maar uiteindelijk heeft iedereen er eentje nodig. Door op tijd te starten met het dragen van een leesbril kan voorkomen worden dat het oog onnodig ingespannen wordt, waardoor bovenstaande klachten in veel gevallen kunnen worden verholpen. Wilt u weten of u een leesbril nodig heeft? Maak hiervoor een afspraak voor een oogmeting. Mocht het nodig zijn in uw geval, haalt de opticien alsnog de orthoptist erbij.

Bij sommige mensen ontstaan bovenstaande klachten doordat de binnenste van de 6 oogspieren niet sterk genoeg zijn. Dit wordt een convergentie insufficiëntie genoemd. Afhankelijk van uw situatie zijn er dan verschillende behandelmogelijkheden, maar vaak zal de orthoptist samen met u kijken naar oefeningen om de binnenste oogspieren te trainen. Door deze oefeningen worden de spieren sterker, waardoor u makkelijker langere tijd achter elkaar dingen kunt lezen en minder hoofdpijn ervan krijgt.

actueel_____

 
Vacatures
>
Win actie Serengeti
>
Do it your way!
>

merken_____

 
Dutz
Ana Hickmann
Cartier
John Lennon
Lindberg
Lunor
Porsche design
Ray Ban
Rodenstock
Titanflex
Tom Ford
Cazal
Tod's
Serengeti
Brendel
Gucci
<
>