optiek en oogzorg

Prismametingen

Prismametingen

De orthoptist kan een prismabril voorschrijven. Dit kan gedaan worden bij mensen met bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn (zie asthenope klachten)
  • Dubbelzien

Het prisma breekt het licht welke door de bril valt anders dan bij een gewone bril, waardoor zonder moeite een comfortabel beeld ontstaat.

Bij een prismabril is het glas aan één kant (de basis) altijd dikker dan aan de andere kant (de top). Hierdoor wordt het licht anders gebroken en komt dit op een rechtere weg het oog binnen. Hierdoor kan het glas aan 1 kant iets dikker zijn dan aan de andere kant van het glas.

Er zijn veel verschillende vormen en oorzaken van dubbelzien. Het belangrijkste om te weten of het dubbelbeeld met beide ogen gezien wordt (het dubbele beeld verdwijnt bij het sluiten van één oog, waarbij het niet uitmaakt welk oog dit is) of het zich in één oog bevindt (het dubbele beeld verdwijnt niet bij het sluiten van 1 oog).

Bij de eerste vorm, waarbij het dubbele beeld alleen gezien wordt met 2 ogen, kunt u terecht bij de orthoptist. In dit geval is er mogelijk een afwijking in de samenwerking tussen de ogen wat het dubbelzien veroorzaakt.

Bij de tweede vorm, waarbij het dubbele beeld met 1 oog aanwezig blijft, kunt u terecht bij de optometrist. In veel gevallen is er in het oog zelf iets wat het dubbele beeld veroorzaakt (bijvoorbeeld bepaalde vormen van staar of ernstig droge ogen). In beide gevallen kunt u bij ons een afspraak maken.

merken_____

 
Dutz
Ana Hickmann
Cartier
John Lennon
Lindberg
Lunor
Porsche design
Ray Ban
Rodenstock
Titanflex
Tom Ford
Cazal
Tod's
Serengeti
Brendel
Gucci
<
>