Droge ogen

Wat zijn droge ogen?
Sommige mensen produceren onvoldoende traanvocht. Of het traanvocht is van een slechte kwaliteit en houdt dus de ogen niet goed vochtig.

Het gevolg is dat de ogen gaan branden, steken of het gevoel geven dat er iets in zit. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, waardoor er geen goede traanfilm op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar wordt voor uitdroging.

Wat is een traanfilm?
Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag, zo om de 20 tot 30 seconden, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de "traanfilm" en het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht.

Deze traanfilm is samengesteld uit drie bestanddelen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag.
Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden, de kliertjes van Meibom. Dit laagje voorkomt  dat het traanvocht te snel verdampt. Het waterige middelste laagje wordt geproduceerd door de traanklier die ligt in het bindvlies dat over het oogwit heen zit. Deze waterige laag heeft tot taak het oog schoon te wassen van vuil en stof. De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en moet ervoor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Klachten van droge ogen:
- Een branderig gevoel
- Een stekend gevoel
- Gevoel alsof er iets in het oog zit
- Zanderig of korrelig gevoel
- Een jeukend of drukkend gevoel
- Een vermoeid gevoel
- Last van licht
- Vastklevende oogleden
- Verergering van de klachten door omgevingsfactoren
- Tranende ogen
- Problemen met dragen van contactlenzen

 

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?
Droge ogen ontstaan als er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt en/of het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. De meest voorkomende oorzaken van droge ogen zijn:
- Een toegenomen verdamping van traanvocht
- Een verminderde productie van traanvocht
- Onregelmatigheden in het oogoppervlak
- Ontsteking oogleden
- Ooglidproblematiek
- Slapen met oogleden open

Bij ellerman® optiek & oogzorg kunnen wij een uitgebreid specialistisch droge ogen onderzoek uitvoeren om te kijken of er een oorzaak is van uw droge ogen.

Het onderzoek bestaat uit verschillende testen om te constateren of u droge ogen heeft.
Dit 1e onderzoek duurt ongeveer een half uur.
De kosten voor dit onderzoek zijn € 65,- 

Heeft u het idee dat u last heeft van droge of gevoelige ogen, dan kunt u een afspraak maken met één van de optometristen van ellerman® optiek & oogzorg. Tel: 036-5300020

 

Bijblijven? - Het laatste nieuws ontvangen? - aanbiedingen?

> Aanmelden nieuwsbrief